Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

Sofia Branzell
Sofia Branzell

Leg. dietist

november 8, 2024 8 minuters läsning

Visste du att vår matkonsumtion bidrar till ungefär en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? (1).

Att vi behöver tänka på miljön och minska vårt ekologiska fotavtryck är ingen nyhet för de flesta. Men hur vi konkret kan göra en förändring i vår vardag, och framförallt på vår tallrik, är ofta en svårare fråga. De livsmedel vi väljer att plocka ner i varukorgen har en direkt påverkan på vår miljö – från produktion och transporter till avfallshantering. Så, hur kan vi egentligen äta på ett mer hållbart sätt? Låt oss dyka ner i vad som ligger bakom dessa val och utforska smarta strategier för en mer miljövänlig kost!

Transport av mat måste ha en stor påverkan på klimatet, eller…?

Det är vanligt att rekommendera närodlat för att minska transportutsläpp och livsmedels miljöpåverkan. Men transporternas klimatpåverkan är faktiskt relativt liten jämfört med den som uppstår vid livsmedelsproduktionen. De flesta livsmedel transporteras via väg eller båt, vilket har ett mindre klimatavtryck. Flygfrakt, däremot, har en betydande negativ påverkan och bör undvikas. Vanligtvis handlar det om känsliga livsmedel och sådana som inte är i säsong i Sverige som behöver flygas hit, exempelvis färska bär i december (1).

Insatsen för miljön börjar redan när du handlar

Det tidigare stycket belyser en av anledningarna till att vi bör prioritera valet av livsmedel och minska vårt fokus på transporterna. Kött och andra animaliska produkter bidrar markant mer till klimatförändringarna jämfört med växtbaserade livsmedel. Detta beror framför allt på att uppfödning och skötsel av djur kräver avsevärt fler resurser än vad som krävs för att odla vegetabilier (2). Varje enskild individ kan relativt lätt påverka sitt livsmedelsval, medan det är betydligt mer utmanande att påverka produktionen. Till exempel är det omöjligt för oss att stoppa idisslande djur, som kor, från att producera växthusgaser men vi kan välja att äta mindre kött.

Betesdjur, som kor och får, kan dock bidra till öppna betesmarker och öka den biologiska mångfalden (ger möjlighet till olika grödor och insekter). Däremot, tyvärr, har dessa djur fortfarande ett stort utsläpp av växthusgaser (2).

Kort sagt kan man därför säga att vi bör välja att äta fler livsmedel från växtriket och mindre från djurriket.


Bild tagen från: Världsnaturfonden Matkalkylator  https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/matkalkylator/

Betyder det att vi aldrig kan äta kött?

Nej, det gör det absolut inte. Men kanske bör vi reflektera över hur ofta vi inkluderar kött i vår kost och sträva efter att minska vårt intag. När vi väl väljer att äta kött är det också viktigt att fokusera på vilken typ av kött vi konsumerar och försöka göra medvetna kloka val.  En stor del av köttet som konsumeras i vårt land kommer från andra länder, och de flesta djur har inte någon positiv inverkan på miljön. Däremot har ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött en tydlig fördel när det gäller att gynna miljön (2).

Ekologiskt – är det alltid bättre för miljön?

Produktionen av ekologisk mat främjar den biologiska mångfalden och minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel, därför är det bra att välja ekologiskt. Däremot betyder det inte alltid att det är smartare för klimatet.  De flesta grönsaker har jämförbar klimatpåverkan per kg, men en reducerad påverkan per hektar när de odlas ekologiskt. Å andra sidan är den ekologiska köttproduktionen ungefär lika belastande för klimatet som den icke-ekologiska. Återigen har detta med att det är så svårt att ändra produktionen av livsmedel (2).

Matsvinn

Ytterligare en åtgärd för klimatet, och även plånboken, är att minska matsvinnet. Att slänga mat är ett slöseri med både resurser och pengar. Planera dina inköp väl för att öka chansen för att maten hamnar i magen och inte soporna  (mer praktiska tips hittar du längre ner) (2).

Att äta för hälsan och miljön går hand i hand

I Sverige baseras våra kostråd på de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som utgör den mest aktuella och omfattande sammanställningen av forskningen kring mat och hälsa. Enligt NNR uppmanas vi att öka vårt intag av växtbaserade livsmedel och minska konsumtionen av rött kött (nötkött, fläskkött, lamm och vilt) samt charkprodukter även av hälsoanledningar. Idag äter vi för lite frukt och grönsaker, vilket är synd, eftersom ett högre intag kan ge positiva hälsoeffekter. Samtidigt innebär en hög konsumtion av rött kött en ökad risk för bland annat tjock- och ändtarmscancer. Därför går en kost som gynnar vår hälsa hand i hand med en mer miljövänlig livsstil (3).

Praktiska tips på hur du äter miljövänligt:

  • Dryga ut köttfärssåsen genom att tillsätta grönsaker och baljväxter, eller överväg att helt byta ut köttfärsen mot sojafärs.
  • Välj fisk, som makrill/tonfisk/sill, eller använd ägg som pålägg istället för skinka och korv.
  • Inför en vegetarisk dag varje vecka.
  • Utforska de vegetariska alternativ som finns, såsom sojabiffar, quornfiléer och tofu, som kan fungera som substitut för köttbitar.
  • Quorn, som är baserat på svampprotein, är vanligtvis ett utmärkt alternativ till kyckling och kan användas i en mängd rätter.
  • Innan du handlar mat, ta en stund att kolla vad som finns i kylskåpet och planera din inköpslista utifrån det.
  • Kom ihåg att frysa in eventuella matrester för att undvika matsvinn och för att kunna återanvända dem senare.
  • Var kreativ med det du har i kylskåpet! Rester från en tacokväll kan exempelvis bli en smakfull tacosoppa att njuta av senare i veckan.
  • Detta och mycket mer pratar vi om under vår Licensierade kostrådgivare utbildning.

Referenser:

  1. Världsnaturfonden (World Wide Fund for Nature). Om vegoguiden [Internet]. [Uppdaterad: 2023-07-05. Hämtad 2024-10-25 från:  https://www.wwf.se/om-vegoguiden/
  2. Naturskyddsföreningen. Mat, klimat och miljö – så påverkar maten klimatet [Internet]. [Publicerad 2021-06-11]. Hämtad 2024-11-06 från: https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/mat-klimat-och-miljo-sa-paverkar-maten-klimatet/
  3. Livsmedelsverket. Hitta ditt sätt [Internet]. [Senast granskad: 2024-01-08]. Hämtad 2024-11-06 från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/kostrad-vuxna/

Våra elevers framgångshistorier

Ellinore Flores

Ellinore Flores

”Jag fick jobb efter bara tre timmar”

”Jag är så otroligt glad att jag vågade byta bana och göra det jag ville. Det var ett tufft beslut att ta steget att plugga när jag hade mitt heltidsjobb, men jag ångrar det verkligen inte – det var så värt och jag hade aldrig varit där jag är i dag utan EBT”
Christian Sjöstrand

Christian Sjöstrand

EBT gav mig självförtroende att byta karriär

”Det var verkligen en bra mix av teori och praktik. Jag kände mig väl förberedd när jag väl började jobba med kunder, och det gav mig självförtroende att byta karriär. Jag lärde mig mycket om kroppens funktioner och hur man kan bygga träningsprogram anpassade för olika individer. Jag insåg också vikten av att kunna motivera och inspirera sina kunder, inte bara genom att visa övningar utan också genom att förstå deras behov och mål.”
Carolin Sjölin

Carolin Sjölin

Seriöst och tryggt – en stabil och tydlig grund att både stå på

”Allt jag gör i dag vilar på evidensbaserad kunskap – jag skulle aldrig vilja lära ut något som inte har vetenskapligt stöd och hade själv inte velat bli undervisad i något som känns som hokus-pokus. Dessutom var stämningen under utbildningen varm och personlig, och de fysiska träffarna var både lärorika och roliga. Det kändes verkligen som en perfekt match.”
Viking Andersson

Viking Andersson

Viking gick från puck till PT: ”Trodde inte man kunde leva på sin hobby”


Priset var mer fördelaktigt än många andra alternativ, samtidigt som kvaliteten kändes minst lika hög och professionell. Jag märkte snabbt att jag såg fram emot föreläsningarna – lärarna var jätteduktiga och förklarade på ett sätt som gjorde att jag verkligen förstod. Allt var inte helt nytt för mig, men eftersom innehållet bygger på evidensbaserad kunskap fick jag hjälp att förstå varför vissa saker fungerar som de gör. Jag lärde mig massor.
Viking gick från puck till PT: ”Trodde inte man kunde leva på sin hobby”

augusti 8, 2025

Viking gick från puck till PT: ”Trodde inte man kunde leva på sin hobby”

När Viking Andersson lämnade sin hockeykarriär för fem år sedan började han jobba som säkerhetsvakt. Han slutade dock aldrig snegla mot gymmet och drömjobbet som personlig tränare.– Jag trodde det var mer av en hobby, men i dag försörjer jag mig på lönen utan problem, säger han. Viking…

Carolin coachar kvinnor online: ”Fantastiskt att se hur de hittar sin kraft”

augusti 8, 2025

Carolin coachar kvinnor online: ”Fantastiskt att se hur de hittar sin kraft”

Efter 15 år inom servicebranschen har Carolin, 38, hittat en ny…

Marklyft för nybörjare: Så bygger du styrka med rätt program

april 11, 2025

Marklyft för nybörjare: Så bygger du styrka med rätt program

Marklyft är en av de mest effektiva övningarna du kan göra för att bygga muskler och styrka i hela kroppen, särskilt i den bakre muskelkedjan (posterior chain). Men hur börjar man med marklyft som nybörjare, och vad ska man tänka på?…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.