Många kosttillskott innehåller inte deras påstådda ingredienser

Många kosttillskott innehåller inte deras påstådda ingredienser

Dr Artin Entezarjou

Legitimerad läkare, doktorand

september 2, 2023 7 minuters läsning

Om du någonsin funderat på att köpa kosttillskott, är det viktigt att veta vad du faktiskt får för pengarna. Denna artikel belyser en ny studie om kosttillskott och hur du som konsument ska agera för att göra mer informerade val.

Endast 11% av tillskott innehöll rätt mängd ingredienser  

En studie publicerad i JAMA Network Open visar att endast 11 procent av nästan 60 testade kosttillskott innehöll den angivna mängden nyckelingredienser. Omar Kaakati, studierektor, legitimerad läkare inom internmedicin och endokrinologi, och medförfattare till boken ”Diet Like a Doctor,” kommenterar: ”Det är otroligt att 40 procent av de testade kosttillskotten inte innehöll ett enda spår av vad som utlovats på förpackningen. Det är oroväckande att företagen kan agera på det viset. Det påverkar trovärdigheten för hela branschen”. 

Konsekvenser för konsumenten

Denna brist på transparens i etiketteringen är alarmerande. ”Det är nästan omöjligt för den genomsnittliga personen att göra informerade val om tillskott utan extern vägledning,” förklarar Artin Entezarjou, forskande allmänläkare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet, och expert inom personlig träning och kostrådgivning på EBT Academy. Statistik visar att över 50% av konsumenterna inte förstår etiketterna på sporttillskott.

Hur vet man vilka kosttillskott man kan lita på?

Trots Livsmedelsverkets standardkontroller är det oroande att det saknas en omfattande extern granskning av kosttillskott i Sverige. Vi har personligen ställt frågan till Livsmedelsverket om hur konsumenter bör förhålla sig till dessa brister och fick svaret från representanten: ”Jag känner inte till att någon regelbunden extern kontroll av kosttillskotts innehåll görs. Den offentliga kontrollen har för närvarande inga sådana provtagningsprogram som täcker just detta”.

Vi har även sökt efter certifieringar och märkningar som kan fungera som en vägledning för konsumenter, men har inte hittat något som fokuserar på regelbundna kvalitetskontroller av innehållet. I USA finns exempelvis DSQAP (Dietary Supplement Quality Assurance Program), men i Sverige är certifieringar som Certified for self-care, IP Livsmedel, BRCGS Food Safety, FSSC 22000 och ISO 22000 mer inriktade på produktionsprocessen snarare än produktens innehåll.

För den medvetna konsumenten är det viktigt att notera att Livsmedelsverket prioriterar kontroll av vissa typer av kosttillskott, som prestationshöjande och potenshöjande preparat. Dessa kan innehålla riskabla substanser. Vitamin- och mineralhalter kontrolleras sällan, och märkningar kan ofta vara vilseledande. Detta betonar vikten av att vara extra försiktig och tänka sig för innan man väljer att använda ett kosttillskott.

Vilka kosttillskott är evidensbaserade för träning?

I en värld av minimalt oreglerade kosttillskott och ogrundade påståenden är det viktigt att veta vilka tillskott som faktiskt har vetenskaplig grund. De mest studerade och effektiva tillskotten för personer som tränar är bland annat koffein, beta-alanin, vassleprotein, kasein och kreatin.

– Vassleprotein är rikt på aminosyran leucin och hjälper till att öka muskelproteinsyntesen och muskelmassa. Det är särskilt användbart för dem som inte får i sig tillräckligt med protein genom kosten.

– Kasein är ett långsamt frisättande protein som är optimalt att ta före fasta och sömnperioder. Det har potential att förbättra träningsresultat, särskilt hos yngre klienter.

– Kreatin är välkänt för att öka styrka och kraft, vilket gör det till ett utmärkt tillskott för dem som vill bli starkare och bygga muskelmassa. Det är särskilt fördelaktigt för vegetarianer som får i sig mindre kreatin genom kosten.

– Koffein kan öka både aerob och anaerob prestation men bör användas med försiktighet av dem som har sömnproblem.

– Beta-alanin är mest lämpligt för tävlande atleter och vegetarianer, eftersom det kan förbättra prestationen i övningar som varar över 60 sekunder, även om det inte påverkar kroppssammansättningen.

Utgå från denna lista för att göra vetenskapligt beprövade val när du optimerar din träning och hälsa.

Ett vetenskapligt förhållningssätt till träning

I detta komplexa landskap framträder vikten av evidensbaserad träning (EBT). EBT använder vetenskaplig forskning för att hjälpa människor ta välinformerade beslut inom hälsa och träning,  inklusive val av rätt typ av övningar och tillskott.

Rätt typ av utbildning är avgörande

I en värld fylld med osäkra produkter och missvisande påståenden är det viktigare än någonsin att vara välutbildad. Evidensbaserad träning ger dig verktygen du behöver för att navigera i träningsvärlden med förtroende. Välj en PT-utbildning där experter ger dig tillgång till aktuell och vetenskapligt beprövad information och ger dig en djupgående förståelse för träningsvetenskap.

Fördelar och nackdelar med koffein

september 17, 2024

Fördelar och nackdelar med koffein

Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia. Cirka 85% av vuxna konsumerar dagligen koffein via kaffe, te eller energidrycker. Koffein är känt för att förbättra prestation i styrka och uthållighet, men det finns även nackdelar att beakta. Fördelar med koffein…

Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling

augusti 31, 2024

Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling

Vi har i tidigare inlägg gått igenom löparknä och kommer i detta inlägg fokusera på ännu ett vanligt knäbesvär, vilket är hopparknä.  Vad är Hopparknä? En introduktion till Patellar Tendinopati…

Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?

augusti 27, 2024

Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?

  Bakgrund löparknäVad beror löparknä på? Symtom på löparknä: Hur känner du igen problemet?Behandling av löparknä: Hur återhämtar…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.