I det här blogginlägget förklarar vi bland annat vad en kostrådgivare är, vad en kostrådgivare gör och varför kosten är en så viktig del om man vill uppnå resultat med sin träning.
En kostrådgivare hjälper och vägleder sina klienter till hälsosammare kostvanor.
I det här blogginlägget förklarar vi bland annat vad en kostrådgivare är, vad en kostrådgivare gör och varför kosten är en så viktig del om man vill uppnå resultat med sin träning.
Vad är en kostrådgivare
En kostrådgivare är en person med kunskaper inom nutrition och hjälper sina klienter att uppnå specifika mål. Kostrådgivaren vet vilka grundläggande behov en person har och vet hur man individanpassar kosten så att det passar klientens målsättning.
Kostrådgivaren coachar sina klienter och hjälper dem få sundare matvanor som kommer leda till en hälsosammare livsstil.
Medvetenheten ökar gällande vikten av en sund kosthållning ökar mycket i samhället och behovet av kompetenta kostrådgivare växer mycket. Det finns många olika områden att specialisera sig inom, såsom gravida, äldre, idrottare med mera. Du behöver inte specialisera dig om du inte vill. Många kostrådgivare jobbar med generellt och läser i stället på om alla målgrupper för att kunna hjälpa alla.
Lästips: Vad en personlig tränare kan ha i lön och hur det är att jobba som personlig tränare.
Vad gör en kostrådgivare
Som kostrådgivare är ditt jobb att ge råd kring kost och näring med målet att klienten ska få en sundare livsstil. Du kan arbeta med många olika typer av klienter och arbetet kan vara mycket varierat.
Det vanligaste är att en klient kommer till dig och har en specifik målsättning eller ett problem som personen vill ha hjälp med att uppnå eller lösa. Du skräddarsyr sedan ett kostprogram till klienten som går i linje med det som klienten önskar.
Detta kan vara alltifrån att klienten vill hantera en allergi, gå ner i vikt, gå upp i vikt, bygga mer muskelmassa eller bara få en sundare inställning till mat. Genom att lyssna på klienten och vara lyhörd kring målsättningen och önskemålen kan du sedan hjälpa personen på bästa sätt.
Lästips: Vad som gör våra PT-utbildningar till de bästa samt fördelarna med våra PT-utbildningar.
Därför är kosten viktig när man tränar
Det är ingen hemlighet att det du äter har stor betydelse för hälsa, kondition och styrka. När allt kommer omkring är maten bränsle för kroppen, och om man inte äter rätt kommer man inte heller kunna prestera på topp.
Kosten ger kroppen energi och fungerar som bränsle i allt vi gör. Därför är det är så viktigt att se till att vi äter en hälsosam och balanserad kost när vi tränar. Genom att äta rätt mat får vi den energi som behövs för att träna och hjälper kroppen att återhämta sig efteråt.
Vi måste även se till att vi äter tillräckligt med kalorier. Äter en person inte tillräckligt mycket får den svårt att orka träna och kan börja tappa muskelmassa. Man måste också se till att man äter rätt blandning av näringsämnen och att man äter på det sätt som krävs för att uppnå sina mål.
En kostrådgivare har efter avslutad utbildning kunskapen att vägleda klienten och skapa ett individuellt kostprogram där personen säkerställer att klienten får i sig allt den behöver och anpassa detta efter klientens målsättning.
Skillnad på kostrådgivare och dietist
Det finns en mängd skillnader på en kostrådgivare och en dietist. En av de viktigaste är att kostrådgivare inte är en skyddad titel. Vem som helst kan i teorin kalla sig för kostrådgivare, även om det i praktiken behövs en licens för att du ska lyckas få klienter och framstå som seriös. Dietist är en skyddad titel där du får en legitimation efter avslutad utbildning.
För att bli dietist behöver du studera 3 år på universitetet för att få din yrkeslegitimation. De läser om klinisk nutrition, har praktik på sjukhus och stora kunskaper inom kemi, näringslära och fysiologi.
Dietister har även mycket grundliga kunskaper i hur man behandlar olika sjukdomstillstånd, medan kostrådgivare generellt jobbar med människor som är friska i grunden och endast vill ändra sina kostvanor eller ha hjälp med en livsstilsföränding.
Lästips: 5 tips till dig som vill starta eget som PT och 7 tips till dig som vill bli en bra personlig tränare.
Svar på vanliga frågor
Måste jag ha några förkunskaper för att bli kostrådgivare?
Nej! Vi på EBT Academy kräver inga förkunskaper för att du ska kunna gå utbildningen hos oss utan har ett gediget kursinnehåll som gör att du lär dig allt du behöver veta under kursens gång för att kunna arbeta som kostrådgivare. Det enda kravet är att du ska ha fyllt 18 år.
Vem passar som kostrådgivare?
Är du intresserad av kost och hälsa, gillar att hjälpa människor och vill göra det till ditt yrke kommer du passa mycket bra som kostrådgivare. Det är även viktigt att du gillar att prata med människor, kan se den enskilda individens behov och inte är dömande.
Är det bra att kombinera PT och kostrådgivare?
Ja, det är det! Kosten och träningen går hand i hand och det är mycket attraktivt för arbetsgivare att du kan hjälpa dina klienter med båda delarna. Genom att förstå hur kosten påverkar träningen kan du sedan hjälpa dina klienter på ett optimalt sätt som både personlig tränare och kostrådgivare.
Innehåll
Fler artiklar
november 8, 2024
Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet
Visste du att vår matkonsumtion bidrar till ungefär en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? (1). Att vi behöver tänka på miljön och minska vårt ekologiska fotavtryck är ingen nyhet för de flesta. Men hur vi konkret kan göra en förändring i vår vardag, och framförallt på vår tallrik, är ofta…
oktober 29, 2024
Bästa träningsredskapen för hemmagymmet!
Att träna hemma kan vara både tidseffektivt och bekvämt – och med rätt redskap kan du skapa ett komplett träningspass utan att lämna hemmet. Du behöver inte mycket för att få till ett effektivt hemmapass; ofta räcker det med några enkla, mångsidiga redskap för att lyfta kvaliteten på din träning…
oktober 8, 2024
Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv
Den globala fitnessbranschen står inför en spännande framtid med stora möjligheter för tillväxt och innovation. Trots en oroväckande nedgång i fysisk aktivitet ser vi samtidigt en stark återhämtning i friskvårdssektorn Hur ser det ut i vårt samhälle…