Tre vanliga misstag på gymmet och hur du undviker dem

Tre vanliga misstag på gymmet och hur du undviker dem

Ine Pedersen

Leg. fysioterapeut

oktober 8, 2024 3 minuters läsning

När du börjar träna på gym kan det vara lätt att göra några vanliga misstag. Här är tre vanliga fallgroparna och hur du kan undvika dem för att nå dina träningsmål effektivt och säkert.

Du tränar för hårt

Att pressa sig själv kan kännas som ett sätt att maximera resultaten, men att ständigt gå över gränsen kan leda till överträning och skador. Vi vill träna nära fail men inte till fail. Failure i gym-sammanhang refererar till den punkt under en övning när du inte längre kan genomföra en repetition med korrekt teknik, trots maximal ansträngning. Det innebär att dina muskler har nått sin fysiska gräns och inte kan fortsätta lyfta vikten eller utföra övningen på ett effektivt sätt. Att upprepat gå till fail kommer inte vara hållbart långsiktigt och är inte heller nödvändigt för resultat på gymmet. 

Du tränar för lätt

Å andra sidan fastnar många i samma träningsrutin utan att öka intensiteten, vilket kan hämma utvecklingen. Om du alltid tränar med samma vikter eller intensitet, kommer kroppen inte att bli utmanad nog för att bygga muskler eller öka styrka. Träningen behöver vara tillräckligt utmanande för att vi ska utvecklas, om du kan fortsätta göra repetitioner i det “oändliga” är det inte tillräckligt tungt. Som nämnt ovan, vi vill träna nära fail! 

Tränar för hårt som nybörjare

Som nybörjare kan det vara lockande att köra på 6 dagar i veckan för att snabbt se resultat, men detta är inte hållbart långsiktigt och slutar ofta i att man inte fortsätter gå på gymmet.  Att bygga upp styrka och muskelmassa kräver tid. Skapa en träningsrutin med utrymme för återhämtning och vilodagar. Börja med lättare vikter och fokusera på att lära dig rätt teknik innan du ökar belastningen. Genom att bygga en solid grund från start kan du undvika skador och hålla motivationen uppe på lång sikt.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag kan du skapa en träningsrutin som är både säker och effektiv. Hitta en balans mellan att utmana dig själv och ge kroppen tid att återhämta sig, så kommer du snart att se långsiktiga resultat.

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

oktober 8, 2024

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

Den globala fitnessbranschen står inför en spännande framtid med stora möjligheter för tillväxt och innovation. Trots en oroväckande nedgång i fysisk aktivitet ser vi samtidigt en stark återhämtning i friskvårdssektorn Hur ser det ut i vårt samhälle…

Måltidsersättningar för viktminskning: En effektiv lösning eller kortsiktig trend?

oktober 4, 2024

Måltidsersättningar för viktminskning: En effektiv lösning eller kortsiktig trend?

Under de senaste åren har marknaden för måltidsersättningar och shakes med lågt kaloriinnehåll skjutit i höjden, och många väljer att ersätta sina måltider med dessa alternativ för att snabbt nå sitt viktminskningsmål. Men frågan kvarstår: är detta verkligen en hälsosam och hållbar metod på lång sikt? I denna artikel…

Har du ont i ryggen?

oktober 2, 2024

Har du ont i ryggen?

Ont i ryggen? Vad är ryggskott? Hur länge har man ryggskott? Övningar för ryggskott  Ont i ryggen?  Ryggskott, även känt som akut…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.