Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling
Vi har i tidigare inlägg gått igenom löparknä och kommer i detta inlägg fokusera på ännu ett vanligt knäbesvär, vilket är hopparknä.
Vad är Hopparknä? En introduktion till Patellar Tendinopati
Hopparknä kallas på medicinskt språk för patellar tendinopati. Patellar syftar till knäskålen och tendinopati syftar till besvär med senan. Hopparknä är därmed ett tillstånd som drabbar knäskålssenan. Hopparknä kännetecknas av smärta i knäskålssenan som vanligtvis uppstår till följd av överbelastning. Det är vanligare hos idrottare som deltar i sporter som involverar hopp, såsom basket och volleyboll men kan även ses inom handboll och fotboll (1,2).
Orsaker till hopparknä: Varför drabbas vissa idrottare?
Hopparknä är ett komplext tillstånd och det är fortfarande oklart exakt vad som orsakar det och bidrar till smärta och funktionsnedsättning. Ett av de problem som ofta diskuteras är att senor har generellt sämre blodförsörjning, och vid patellarsenans fäste vid knäskålen och underbenet är blodcirkulationen ännu sämre. Denna dåliga blodtillförsel gör att dessa områden är mer benägna att skadas och brytas ner.
En annan faktor är strukturella förändringar i senan själv. På grund av konstant belastning kan senan börja degenerera, vilket visar sig genom att kollagenfibrerna blir tunnare och mer oorganiserade. Dessutom finns det tecken på ärrbildning i senan vilket gör den stelare och mindre effektiv.Överbelastning av lårmuskeln, quadriceps, är en annan viktig faktor. Om denna muskel belastas för mycket, vilket skapar stor spänning i patellarsenan, och detta upprepas flera gånger utan adekvat återhämtning, kan det leda till mikroskador i senan. Dessa små skador får ofta inte chansen att läka ordentligt, vilket kan resultera i långvariga problem.
Slutligen sker förändringar i senans normala struktur som ett försök att reparera sig själv. Detta innefattar ökad tillväxt av blodkärl samt högre koncentrationer av vissa proteiner och vatten i vävnaden. Dessa förändringar kan göra senan tjockare, vilket är ett typiskt tecken på hopparknä (3,4).
Symptom på Hopparknä: Hur känner du igen problemet?
Patienter med hopparknä rapporterar lokaliserad smärta framtill på knäet vid patellarsenan. Smärtan börjar ofta gradvis och är relaterad till ökningar i både frekvens och intensitet av aktiviteter som belastar patellarsenan. I de tidiga stadierna kan man uppleva smärta i början av träningen som sedan avtar vid fortsatt aktivitet. I mer avancerade stadier kan smärtan i främre delen av knäet vara närvarande under hela träningen. Dessutom kan det rapporteras smärta under vardagliga aktiviteter, inklusive smärta vid långa perioder av sittande och vid gång i trappor. Vid en fysisk undersökning är ömhet på senan det vanligaste fyndet (2,3).
Behandling av Hopparknä: Steg för Steg Guide till återhämtning
Generellt sätt hanteras hopparknä konservativt, det vill säga med rehab och anpassad träning. Läkningstiden på hopparknä varierar. En förbättring kan ses hos 50 -70% inom 3-6 månader men besvären kan också bli långdragna med en duration upp till 32 månader (1). I annan litteratur framkom genomsnittlig duration av symtom på 19 månader (3).
Det finns ingen konsensus kring standardiserad behandling vid hopparknä (4), men rehabilitering brukar innefatta nedanstående punkter (3–5):
- Steg ett är att minska belastning/aktivitet som provocerar ökade symptom. Man ska däremot undvika att avstå helt från aktivitet. Cykling kan vara en skonsam aktivitet. Övningar för hopparknä kan involvera statisk aktivering av quadriceps. Klicka här för förslag.
- När smärtan börjat lägga sig är nästa steg att gradvis utöka träningen genom ökad belastning. Excentrisk träning rekommenderas ofta samt även knäböj med lutning. Klicka här för förslag. Svårighetsgrad kan utökas genom att öka antal repetitioner
- I samband med att man klarar mer och mer kan ytterligare övningar för hopparknä tilläggas med mer belastning. Klicka här för flera förslag.
- Gradvis återgång till tidigare träningsregim utifrån symptom. Vid hopparknä kan tejpning eller knäband användas under aktivitet och kan potentiellt minska smärta och belastning på senan.
Hur lång tid tar det att läka från Hopparknä?
Även fast du fått förslag på olika övningar vid hopparknä är det viktigt att komma ihåg att vilka övningar man bemästrar och hur lång tid det tar innan man kan stegra är oerhört individuellt. Det viktigaste är att ta hänsyn till smärta och inte belasta över sin kapacitet. Vid behov av stöd i rehab kan man uppsöka en fysioterapeut.
Referenser
4. Schwartz A, Watson JN, Hutchinson MR. Patellar Tendinopathy. Sports Health. 2015 Sep;7(5):415–20.
Innehåll
Fler artiklar
november 8, 2024
Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet
Visste du att vår matkonsumtion bidrar till ungefär en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? (1). Att vi behöver tänka på miljön och minska vårt ekologiska fotavtryck är ingen nyhet för de flesta. Men hur vi konkret kan göra en förändring i vår vardag, och framförallt på vår tallrik, är ofta…
oktober 29, 2024
Bästa träningsredskapen för hemmagymmet!
Att träna hemma kan vara både tidseffektivt och bekvämt – och med rätt redskap kan du skapa ett komplett träningspass utan att lämna hemmet. Du behöver inte mycket för att få till ett effektivt hemmapass; ofta räcker det med några enkla, mångsidiga redskap för att lyfta kvaliteten på din träning…
oktober 8, 2024
Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv
Den globala fitnessbranschen står inför en spännande framtid med stora möjligheter för tillväxt och innovation. Trots en oroväckande nedgång i fysisk aktivitet ser vi samtidigt en stark återhämtning i friskvårdssektorn Hur ser det ut i vårt samhälle…