Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?
Bakgrund löparknä
Löparknä också känd som Iliotibialbandssyndrom är en överbelastningsskada som främst drabbar löpare och cyklister men ses även inom rodd, tennis och skidåkning (1–3). Iliotibialbandet (ITB), eller tractus iliotibialis, är ett tjockt band som består av bindväv och löper längs utsidan av låret från höften till knät. Det börjar upptill i höften vid ilium, som är en del av höftbenet (därav ”ilio”), och sträcker sig nedåt till skenbenet (tibia) vid knäet (därav ”tibialis”). ITB fungerar som en viktig stabilisator för bäckenet och knäet. Flera muskler fäster in i ITB vilket gör att ITB även är viktig för kraftöverföring ner mot knät (1).
Vad beror löparknä på?
Löparknä räknas som nämnt som en överbelastningsskada och det finns olika teorier om varför löparknä uppstår. Tidigare trodde man att smärtan kom från friktion mellan iliotibialbandet och en del av lårbenet när knäet böjs och sträcks. Men nyare forskning visar att bandet är förankrat vid benet och inte gnids mot det. Istället kan smärtan bero på att iliotibialbandet trycker på vävnader som fett och små vätskefyllda säckar (kallade bursor) som finns under bandet, vilket leder till inflammation och smärta. Trots många studier finns det fortfarande inte tillräckligt med bevis för att säkert säga exakt hur detta sker (1,3).
Symtom på löparknä: Hur känner du igen problemet?
Det vanligaste symptomet vid löparknä är diffus smärta på utsidan av knäet. Ofta kan man inte peka ut en specifik öm punkt utan använder handflatan för att visa var det gör ont över hela utsidan av knäet, se bild nedan. Med tiden och fortsatt aktivitet utvecklas den initiala molande värken till en skarpare, mer lokaliserad smärta över sidan av lårbenet eller skenbenet. Vanligtvis börjar smärtan efter att ha sprungit en stund, men när iliotibialbandet blir mer irriterat kan symtomen starta tidigare under träningen och även uppstå i vila. Smärtan förvärras ofta när man springer nedför backar, förlänger stegen eller sitter länge med böjt knä (1,4).
Behandling av löparknä: Hur återhämtar man sig?
Generellt sätt hanteras löparknä utan konservativt, det vill säga med rehab och anpassad träning. Det finns lite varierande siffror kring prognos, från 44 – 90% förbättras inom 4-8 veckor (2,3). Det finns ingen konsensus kring standardbehandling vid löparknä men nedan går vi igenom vanligt tillvägagångssätt (1,3,4):
- Initialt är det rekommenderat att avlasta genom att undvika aktiviteter som förvärrar symptom. Alternativ till löpning är simning eller promenader.
- Stretchning av iliotibialbandet är en vanlig regim vid löparknä och rekommenderas oftast i början.
- Styrketräning av muskulatur som böjer och sträcker i höften samt för benet ut åt sidan brukar också ingå och rekommenderas ur ett mer långsiktigt perspektiv.
- Om det inte ökar smärtan kan löpning i slät terräng göras, men frekvensen och durationen behöver oftast justeras för att inte öka smärta.
- Gradvis återgång till tidigare träningsregim
Hänsyn ska alltid tas till smärta så denna inte ökar. Kom ihåg att rehab kan se olika ut för olika individer med samma besvär. Knäskydd är inte vanligt att använda för löparknä.
Klicka här för tillgång till förslag på olika övningar för löparknä. Detta är endast förslag och det finns såklart andra övningar som kan ingå i en rehabilitering vid löparknä. Det är viktigt att övningar inte ska provocera ökad smärta till dagen efter, då kan man ha belastat för mycket antingen i träningen eller i övriga vardagsmoment. Vid behov av stöd i rehab kan man uppsöka en fysioterapeut.
Under vår PT-utbildning pratar vi mer om rehab/prehab av vanliga skador. Läs mer här!
Referenser
Innehåll
Fler artiklar
september 17, 2024
Fördelar och nackdelar med koffein
Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia. Cirka 85% av vuxna konsumerar dagligen koffein via kaffe, te eller energidrycker. Koffein är känt för att förbättra prestation i styrka och uthållighet, men det finns även nackdelar att beakta. Fördelar med koffein…
augusti 31, 2024
Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling
Vi har i tidigare inlägg gått igenom löparknä och kommer i detta inlägg fokusera på ännu ett vanligt knäbesvär, vilket är hopparknä. Vad är Hopparknä? En introduktion till Patellar Tendinopati…
juli 8, 2024
Hur lite träning krävs för att bygga muskler och bli starkare?
Låt oss börja med att kolla närmre på den första frågan! Det är inte alla som älskar gymmet och det är inte alla som känner sig ha tid med gymmet heller. För de som gärna vill bli klara med träningen så snabbt…