Vad är raffinerade kolhydrater?

Vad är raffinerade kolhydrater?

Sofia Branzell
Sofia Branzell

Leg. dietist

januari 15, 2025 4 minuters läsning

Vi tar det från början, vad är kolhydrater?

Kolhydrater är en viktig källa till energi och återfinns i många av de livsmedel som vi konsumerar dagligen. Källor till kolhydrater är exempelvis spannmål som havre, vete, råg och korn, samt produkter som tillverkas av dessa som pasta och bröd. Vi får även i oss kolhydrater genom frukt och livsmedel med högt sockerinnehåll, såsom godis, läsk och juice. Det är också värt att nämna att socker själv är en typ av kolhydrat.

Raffinerade kolhydrater vs. oraffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater

Raffinering syftar till att ”förfina” eller ”rena” livsmedel. När vi talar om raffinerade kolhydrater handlar det oftast om raffinerat spannmål, som vetemjöl, eller raffinerat socker som tillsatt socker i olika produkter.

Till exempel, vid bearbetningen av spannmål tas vissa delar av kornet bort, vilket resulterar i att endast de “finare” delarna av kornet behålls. Detta medför att mycket av den fiber och näring som ursprungligen fanns i kornet går förlorad. Detsamma gäller raffinerat socker, där fiber och näringsämnen avlägsnas under olika bearbetningssteg.

Resultatet av denna process är att raffinerade kolhydrater både bryts ner och tas upp snabbt av kroppen. Detta ger oss snabb energi, men tyvärr blir energin kortvarig vilket kan leda till att vi känner oss hungriga fort igen. Därför kallas dessa kolhydrater ofta för ”snabba kolhydrater”, då de ger oss snabb energi utan att tillföra betydande näring.

Vanliga källor till raffinerade kolhydrater inkluderar:

– Godis

– Sockerhaltiga drycker (som läsk/saft)

– Bakverk och fikabröd

– Vetemjöl och produkter gjorda av det, såsom vit pasta och vitt bröd

Oraffinerade kolhydrater

Oraffinerade kolhydrater syftar vanligtvis till fiberrika livsmedel som fullkornsprodukter (såsom fullkornsbröd, pasta, ris och gryn), grönsaker, frukt och baljväxter. Dessa kolhydrater bryts ner långsammare och är mer näringsrika. Detta bidrar inte bara till ett bättre näringsintag, utan ger också en jämnare energinivå där vi kan hålla oss mätta under en längre tid vilket kan hjälpa en att bibehålla en lämplig kroppsvikt.

Vad bör man äta för kolhydrater?

För att stödja en balanserad kost, med ett bra näringsintag och främjande av lämplig kroppsvikt, rekommenderas den allmänna befolkningen att minska intaget av raffinerade kolhydrater och istället välja fiberrika alternativ, det vill säga oraffinerade kolhydrater.

Är raffinerade kolhydrater alltid dåliga?

Absolut inte! Ett livsmedel kan sällan bedömas vara bra eller dåligt. Det är viktigt att se på kostens sammanhang och personers individuella behov. För dem som exempelvis tränar intensivt och har ett stort energibehov, kan snabba kolhydrater vara en utmärkt källa till energi. Dessutom kan raffinerade kolhydrater vara ett värdefullt alternativ för de som har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier, eftersom dessa livsmedel ofta mättar mindre än fiberrika alternativ. Raffinerade kolhydrater kan också vara användbara när man har ont om tid innan ett träningspass och snabbt vill fylla på med energi.

Sammanfattningsvis är raffinerade kolhydrater inte alltid en fiende, utan deras lämplighet beror på individuella behov och omständigheter. Genom att förstå skillnaden mellan raffinerade och oraffinerade kolhydrater kan vi göra mer medvetna val som gynnar vår hälsa och välmående.

Marklyft för nybörjare: Så bygger du styrka med rätt program

april 11, 2025

Marklyft för nybörjare: Så bygger du styrka med rätt program

Marklyft är en av de mest effektiva övningarna du kan göra för att bygga muskler och styrka i hela kroppen, särskilt i den bakre muskelkedjan (posterior chain). Men hur börjar man med marklyft som nybörjare, och vad ska man tänka på?…

Varför värma upp? Evidensbaserade effekter på prestation och skadeprevention

april 11, 2025

Varför värma upp? Evidensbaserade effekter på prestation och skadeprevention

Som läkare och utbildare av personliga tränare får jag ofta frågan: ”Är uppvärmning nödvändigt?” I denna artikel sammanfattar jag evidensen från aktuella meta-analyser och systematiska översikter kring uppvärmningens betydelse för motionärer och idrottare. Varför är uppvärmning viktigt innan träning?…

Jasmine, 27: ”Jag ville inte att utbildningen skulle ta slut”

mars 24, 2025

Jasmine, 27: ”Jag ville inte att utbildningen skulle ta slut”

Ett år efter att hennes syster tagit examen från EBT Academy gjorde Jasmine Flores, 27 samma sak. I dag är hon heltidsanställd som PT men berättar att hon fortfarande kan sakna utbildningen. – Det var enormt inspirerande att lära sig om alla spännande inriktningar man kan jobba med inom…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.