5 Tips för att starta eget som Personlig Tränare 【2024】
oktober 22, 2022 10 minuters läsning
I det här blogginlägget kommer vi gå igenom hur processen kan se ut om du vill starta eget som PT samt ge våra bästa tips som kan vara bra att ha i åtanke!
Att starta eget som personlig tränare är en stor utmaning, men mycket spännande, roligt och lärorikt. I det här blogginlägget kommer vi gå igenom hur processen kan se ut om du vill starta eget som PT samt ge våra bästa tips som kan vara bra att ha i åtanke!
Om du har bestämt dig för att utbilda dig till personlig tränare och har slutmålet att starta eget företag är det en del saker du behöver tänka på för att göra processen så snabb, smidig och rolig som möjligt.
Läs mer: Fördelar med samt kursinnehåll på våra PT-utbildningar.
Olika företagsformer
Om du inte är anställd på ett gym är det vanligt att starta eget företag. Det är två företagstyper som är vanliga att ha om man väljer att starta eget som personlig tränare:
Enskild Firma (EF)
En enskild firma är det vanligaste att börja med. Det är enkelt att sätta upp och kräver inte att man går in med ett aktiekapital. Om du senare skulle vilja ha ett aktiebolag i stället kan du ombilda din enskilda firma till ett AB, så du är inte fast för alltid. Om du arbetar i din egen enskilda firma behöver du inte betala ut regelrätt lön med skatt och arbetsgivaravgifter, utan kan i stället göra uttag. Detta gäller om du arbetar i den egen EF eftersom du inte räknas som anställd. Du skattar sedan på företagets överskott i slutet på varje år.
Aktiebolag (AB)
Aktiebolag låter skrämmande för en del, men är egentligen inte särskild komplicerat så länge du har koll. För att starta ett AB behöver du sätta in ett aktiekapital om 25 000 kr på ditt företagskonto. Dessa räknas sedan som bolagets pengar och “försvinner” inte som många tror! Du kan till exempel använda delar av det till att köpa nödvändig utrustning. Som anställd i eget aktiebolag betalar bolaget ut lön, skatt och arbetsgivaravgifter. I slutet av varje år kan du göra en vinstutdelning från ditt aktiebolag.
Båda företagsformerna behöver registreras på verksamt.se vilket går smidigt online.
Den största skillnaden på att vara egenföretagare och anställd är att du som egenföretagare alltid behöver tänka på den ekonomiska biten. Vad du ska ha i lön för månaden och att intäkterna ska kunna täcka alla dina kostnader. Det är mycket att ha i huvudet när du dessutom både ska jobba som PT och sälja dina tjänster för att hitta fler kunder. Att vara egenföretagare är dock en stor frihet när det väl har kommit i gång. Du kan till stor del bestämma dina egna arbetstider och tjänar i många fall mer än vad du hade gjort som anställd.
Våra 5 tips för att få en bra start
- Ha en detaljerad och genomtänkt plan.
- Våga ha en nisch.
- Satsa på marknadsföring.
- Ha ett bra bokföringsprogram och ta eventuellt hjälp
- Skriv bra avtal med dina klienter
Vill du ha fler tips? Läs vårt blogginlägg där vi ger 7 tips för att bli en bra personlig tränare.
1. Ha en detaljerad och genomtänkt plan
Har du redan en idé som du vill fullfölja? Grattis, då är du en bit på väg! Försök nu att bryta ner din plan i mindre delar. Vårt tips är att dela upp det på följande vis:
Vem – Vem kommer vilja köpa dina tjänster och vilka utgör din målgrupp? Har din målgrupp någon speciell ålder, kön, livsstil etc.? Här bestämmer du dig för en nisch, som vi går igenom mer utförligt nedan.
Vad – Vad ska du fokusera på? Ska du ha online coaching, fysiska PT-pass eller kanske en mix? Ska du kanske också sälja produkter till dina klienter, som kosttillskott eller enklare träningsredskap?
Hur – Hur ska du nå ut till dina potentiella klienter? Detta kan vara hemsida, sociala medier som Facebook, Instagram och TikTok, event, tidningsannonser etc.
Var – Ska du jobba online, hyra in dig på ett gym eller erbjuda dina tjänster till exempelvis företag?
När – När ska du erbjuda dina tjänster? Ska du till exempel satsa på dagtid eller kvällstid, helger eller liknande. Här kommer du behöva anpassa efter din målgrupp.
Varför – Varför vill du hjälpa dina klienter? Ditt varför kommer vara ditt ledord genom allt du gör.
2. Våga ha en nisch
Att begränsa sig låter läskigt för många i tron att det kommer minska ens möjligheter. Faktum är att så inte alls behöver vara fallet. Att våga lyfta fram sina styrkor är ett mycket bra sätt att sticka ut, och att sedan använda dem för att hitta en mer specifik målgrupp kommer göra det enklare för dig att synas i stället för att bara vara “en i mängden”. Har du till exempel erfarenhet av elitidrott, att börja träna igen efter en graviditet, ha en ohälsosam inställning till träning etc.? Använd det som din styrka och din nisch. Det kommer leda till att du lättare kan relatera till dina klienter och bygga upp ett särskilt förtroende mellan er.
3. Satsa på marknadsföring
Som personlig tränare erbjuder du en tjänst, och det handlar om att sälja, sälja, sälja! Marknadsföring är en mycket viktig del i att driva eget företag – för vad är det för idé med att erbjuda någonting väldigt bra om ingen vet att du existerar? Idag finns det väldigt många olika sätt att marknadsföra sig på. Du har alltifrån gamla hederliga tidningsannonser, annonsering på sociala medier, Google business till att ha en bra hemsida.
Annonsera på sociala medier är ett utmärkt sätt att nå ut till många på en och samma gång. Facebook-annonser tillåter dig till exempel att avgränsa målgruppen som annonsen syns för baserat på till exempel kön, ålder, geografisk plats, intressen etc. Du kan även enkelt se hur många sälj dina annonser genererar.
Ett annat sätt är att skaffa Google business. Det är nästan ett måste för en egenföretagare idag. Det ger dig chansen att synas på världens största sökmotor! Du kan också välja att skaffa en hemsida där du kan presentera vad du står för och vilka tjänster du erbjuder. Där kan du även skriva blogginlägg som visar att du är kompetent inom ditt område.
Att vara duktig på sälj och marknadsföring är avgörande för att lyckas som egenföretagare. Det finns mycket tips som du kan läsa online. I våra utbildningar lär du dig grundläggande marknadsföring och vi coachar dig även i säljprocessen för att ge dig bästa möjliga grund!
4. Ha ett bra bokföringsprogram och ta eventuellt hjälp
Att löner, skatter, arbetsgivaravgifter samt moms blir korrekt är av yttersta vikt för alla som driver eget företag. Det är därför viktigt att du skaffar dig ett bra bokföringsprogram direkt och håller koll på alla intäkter och kostnader löpande för att få så bra överblick över verksamheten som möjligt. Om du känner att du inte har tid att sätta dig in i allt så kan du anlita en redovisningsbyrå i stället. Tänk dock på att det är en kostnad.
5. Skriv bra avtal med dina klienter
För att undvika eventuella konflikter ska du alltid ha ett ordentligt avtal mellan dig och dina klienter. Du bör till exempel alltid ha med vad som händer om de inte betalar i tid, om du har en viss tid innan som de måste avboka ett pass och hur länge deras köpta timmar är giltiga från inköpsdatum.
Det allra viktigaste är dock att ha med att du som personlig tränare inte tar ansvar för eventuella skador som kan uppkomma vid träningen samt att du håller sekretessen kring alla privata uppgifter du får av klienten.
Lästips: Vill du veta mer om vad en kostrådgivare är eller läsa mer om vår utbildning till kostrådgivare? Klicka på länkarna.
Innehåll
Fler artiklar
september 17, 2024
Fördelar och nackdelar med koffein
Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia. Cirka 85% av vuxna konsumerar dagligen koffein via kaffe, te eller energidrycker. Koffein är känt för att förbättra prestation i styrka och uthållighet, men det finns även nackdelar att beakta. Fördelar med koffein…
augusti 31, 2024
Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling
Vi har i tidigare inlägg gått igenom löparknä och kommer i detta inlägg fokusera på ännu ett vanligt knäbesvär, vilket är hopparknä. Vad är Hopparknä? En introduktion till Patellar Tendinopati…
augusti 27, 2024
Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?
Bakgrund löparknäVad beror löparknä på? Symtom på löparknä: Hur känner du igen problemet?Behandling av löparknä: Hur återhämtar…