Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

Sofia Branzell

Leg. dietist

november 8, 2024 8 minuters läsning

Visste du att vår matkonsumtion bidrar till ungefär en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? (1).

Att vi behöver tänka på miljön och minska vårt ekologiska fotavtryck är ingen nyhet för de flesta. Men hur vi konkret kan göra en förändring i vår vardag, och framförallt på vår tallrik, är ofta en svårare fråga. De livsmedel vi väljer att plocka ner i varukorgen har en direkt påverkan på vår miljö – från produktion och transporter till avfallshantering. Så, hur kan vi egentligen äta på ett mer hållbart sätt? Låt oss dyka ner i vad som ligger bakom dessa val och utforska smarta strategier för en mer miljövänlig kost!

Transport av mat måste ha en stor påverkan på klimatet, eller…?

Det är vanligt att rekommendera närodlat för att minska transportutsläpp och livsmedels miljöpåverkan. Men transporternas klimatpåverkan är faktiskt relativt liten jämfört med den som uppstår vid livsmedelsproduktionen. De flesta livsmedel transporteras via väg eller båt, vilket har ett mindre klimatavtryck. Flygfrakt, däremot, har en betydande negativ påverkan och bör undvikas. Vanligtvis handlar det om känsliga livsmedel och sådana som inte är i säsong i Sverige som behöver flygas hit, exempelvis färska bär i december (1).

Insatsen för miljön börjar redan när du handlar

Det tidigare stycket belyser en av anledningarna till att vi bör prioritera valet av livsmedel och minska vårt fokus på transporterna. Kött och andra animaliska produkter bidrar markant mer till klimatförändringarna jämfört med växtbaserade livsmedel. Detta beror framför allt på att uppfödning och skötsel av djur kräver avsevärt fler resurser än vad som krävs för att odla vegetabilier (2). Varje enskild individ kan relativt lätt påverka sitt livsmedelsval, medan det är betydligt mer utmanande att påverka produktionen. Till exempel är det omöjligt för oss att stoppa idisslande djur, som kor, från att producera växthusgaser men vi kan välja att äta mindre kött.

Betesdjur, som kor och får, kan dock bidra till öppna betesmarker och öka den biologiska mångfalden (ger möjlighet till olika grödor och insekter). Däremot, tyvärr, har dessa djur fortfarande ett stort utsläpp av växthusgaser (2).

Kort sagt kan man därför säga att vi bör välja att äta fler livsmedel från växtriket och mindre från djurriket.


Bild tagen från: Världsnaturfonden Matkalkylator  https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/matkalkylator/

Betyder det att vi aldrig kan äta kött?

Nej, det gör det absolut inte. Men kanske bör vi reflektera över hur ofta vi inkluderar kött i vår kost och sträva efter att minska vårt intag. När vi väl väljer att äta kött är det också viktigt att fokusera på vilken typ av kött vi konsumerar och försöka göra medvetna kloka val.  En stor del av köttet som konsumeras i vårt land kommer från andra länder, och de flesta djur har inte någon positiv inverkan på miljön. Däremot har ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött en tydlig fördel när det gäller att gynna miljön (2).

Ekologiskt – är det alltid bättre för miljön?

Produktionen av ekologisk mat främjar den biologiska mångfalden och minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel, därför är det bra att välja ekologiskt. Däremot betyder det inte alltid att det är smartare för klimatet.  De flesta grönsaker har jämförbar klimatpåverkan per kg, men en reducerad påverkan per hektar när de odlas ekologiskt. Å andra sidan är den ekologiska köttproduktionen ungefär lika belastande för klimatet som den icke-ekologiska. Återigen har detta med att det är så svårt att ändra produktionen av livsmedel (2).

Matsvinn

Ytterligare en åtgärd för klimatet, och även plånboken, är att minska matsvinnet. Att slänga mat är ett slöseri med både resurser och pengar. Planera dina inköp väl för att öka chansen för att maten hamnar i magen och inte soporna  (mer praktiska tips hittar du längre ner) (2).

Att äta för hälsan och miljön går hand i hand

I Sverige baseras våra kostråd på de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som utgör den mest aktuella och omfattande sammanställningen av forskningen kring mat och hälsa. Enligt NNR uppmanas vi att öka vårt intag av växtbaserade livsmedel och minska konsumtionen av rött kött (nötkött, fläskkött, lamm och vilt) samt charkprodukter även av hälsoanledningar. Idag äter vi för lite frukt och grönsaker, vilket är synd, eftersom ett högre intag kan ge positiva hälsoeffekter. Samtidigt innebär en hög konsumtion av rött kött en ökad risk för bland annat tjock- och ändtarmscancer. Därför går en kost som gynnar vår hälsa hand i hand med en mer miljövänlig livsstil (3).

Praktiska tips på hur du äter miljövänligt:

  • Dryga ut köttfärssåsen genom att tillsätta grönsaker och baljväxter, eller överväg att helt byta ut köttfärsen mot sojafärs.
  • Välj fisk, som makrill/tonfisk/sill, eller använd ägg som pålägg istället för skinka och korv.
  • Inför en vegetarisk dag varje vecka.
  • Utforska de vegetariska alternativ som finns, såsom sojabiffar, quornfiléer och tofu, som kan fungera som substitut för köttbitar.
  • Quorn, som är baserat på svampprotein, är vanligtvis ett utmärkt alternativ till kyckling och kan användas i en mängd rätter.
  • Innan du handlar mat, ta en stund att kolla vad som finns i kylskåpet och planera din inköpslista utifrån det.
  • Kom ihåg att frysa in eventuella matrester för att undvika matsvinn och för att kunna återanvända dem senare.
  • Var kreativ med det du har i kylskåpet! Rester från en tacokväll kan exempelvis bli en smakfull tacosoppa att njuta av senare i veckan.
  • Detta och mycket mer pratar vi om under vår Licensierade kostrådgivare utbildning.

Referenser:

  1. Världsnaturfonden (World Wide Fund for Nature). Om vegoguiden [Internet]. [Uppdaterad: 2023-07-05. Hämtad 2024-10-25 från:  https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vegoguiden/om-vegoguiden/#kriterier 
  2. Naturskyddsföreningen. Mat, klimat och miljö – så påverkar maten klimatet [Internet]. [Publicerad 2021-06-11]. Hämtad 2024-11-06 från: https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/mat-klimat-och-miljo-sa-paverkar-maten-klimatet/
  3. Livsmedelsverket. Hitta ditt sätt [Internet]. [Senast granskad: 2024-01-08]. Hämtad 2024-11-06 från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt
Bästa träningsredskapen för hemmagymmet! 

oktober 29, 2024

Bästa träningsredskapen för hemmagymmet! 

Att träna hemma kan vara både tidseffektivt och bekvämt – och med rätt redskap kan du skapa ett komplett träningspass utan att lämna hemmet. Du behöver inte mycket för att få till ett effektivt hemmapass; ofta räcker det med några enkla, mångsidiga redskap för att lyfta kvaliteten på din träning…

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

oktober 8, 2024

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

Den globala fitnessbranschen står inför en spännande framtid med stora möjligheter för tillväxt och innovation. Trots en oroväckande nedgång i fysisk aktivitet ser vi samtidigt en stark återhämtning i friskvårdssektorn Hur ser det ut i vårt samhälle…

Tre vanliga misstag på gymmet och hur du undviker dem

oktober 8, 2024

Tre vanliga misstag på gymmet och hur du undviker dem

När du börjar träna på gym kan det vara lätt att göra några vanliga misstag. Här är tre vanliga fallgroparna och hur du kan undvika dem för att nå dina träningsmål effektivt och säkert. Du tränar för hårt…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.