Har du ont i ryggen?

Har du ont i ryggen?

Ine Pedersen

Leg. fysioterapeut

oktober 2, 2024 4 minuters läsning

Ont i ryggen? 

Ryggskott, även känt som akut lumbago, är en plågsam men ofarlig åkomma som drabbar miljontals människor över hela världen. Det är vanligt att besvären uppstår i samband med vridning och/eller lyft. Det kan orsaka intensiv smärta i nedre delen av ryggen, vilket kan göra det svårt att röra sig eller utföra vardagliga aktiviteter. I den här artikeln kommer vi att utforska orsakerna till ryggskott, symtomen och de olika behandlingsalternativen

Vad är ryggskott? 

Det kan finnas en mängd olika orsaker till att man drabbas av ländryggssmärta där flera strukturer identifieras som möjligt bidragande till smärta, bland annat diskar, facettleder, muskler, fascia och ligament (1). När det inte går att hitta exakt orsak till smärtan benämns den som ospecifik. Den ospecifika ländryggssmärtan utgör cirka 90 % av all ländryggssmärta som behandlas inom primärvården (2).

Hur länge har man ryggskott? 

Även fast majoriteten av ländryggssmärtan klassificeras som ospecifik är prognosen överlag mycket god och tillståndet är hos 90% övergående av sig själv inom 4-12 veckor. Hos vissa går det också betydligt snabbare. Om smärtan kvarstår i mer än 12 veckor räknas den som långvarig/kronisk (2,3)

Övningar för ryggskott 

Fysisk aktivitet i ett tidigt skede är viktigt. Så snart som möjligt bör man återuppta de normala aktiviteterna/arbetet, även om det ännu gör ont. Att undvika rörelser kan öka risken för kvarstående besvär (1). I den akuta fasen är man såklart begränsad av smärta så rörelser och övningar anpassas därefter, men är inte farliga. 

I den akuta fasen är det bra med övningar som främst fokuserar på rörlighet och cirkulation. Här får du tillgång till 3 övningar som kan vara hjälpsamma. Promenader är också bra att försöka hålla igång med utifrån förmåga. Här kan man försöka börja med 5-10 minuter, 2-3 ggr om dagen, och successivt öka i samband med att smärtan blir bättre. Uppsök vård vid behov. 

Vill du lära dig mer om hur du hanterar olika ryggbesvär? Kolla in vår ländryggskurs. 

1. Knezevic NN, Candido KD, Vlaeyen JWS, Van Zundert J, Cohen SP. Low back pain. The Lancet. 2021 Jul 3;398(10294):78–92.

2. Traeger A, Buchbinder R, Harris I, Maher C. Diagnosis and management of low-back pain in primary care. CMAJ Can Med Assoc J. 2017 Nov 13;189(45):E1386–95.

3. Shokri P, Zahmatyar M, Falah Tafti M, Fathy M, Rezaei Tolzali M, Ghaffari Jolfayi A, et al. Non‐spinal low back pain: Global epidemiology, trends, and risk factors. Health Sci Rep. 2023 Sep 4;6(9):e1533.

Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

november 8, 2024

Från jord till bord: hur ditt matval påverkar klimatet

Visste du att vår matkonsumtion bidrar till ungefär en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan? (1). Att vi behöver tänka på miljön och minska vårt ekologiska fotavtryck är ingen nyhet för de flesta. Men hur vi konkret kan göra en förändring i vår vardag, och framförallt på vår tallrik, är ofta…

Bästa träningsredskapen för hemmagymmet! 

oktober 29, 2024

Bästa träningsredskapen för hemmagymmet! 

Att träna hemma kan vara både tidseffektivt och bekvämt – och med rätt redskap kan du skapa ett komplett träningspass utan att lämna hemmet. Du behöver inte mycket för att få till ett effektivt hemmapass; ofta räcker det med några enkla, mångsidiga redskap för att lyfta kvaliteten på din träning…

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

oktober 8, 2024

Framtidens hälsa: Hur personliga tränare och friskvårdsbranschen kan förändra våra liv

Den globala fitnessbranschen står inför en spännande framtid med stora möjligheter för tillväxt och innovation. Trots en oroväckande nedgång i fysisk aktivitet ser vi samtidigt en stark återhämtning i friskvårdssektorn Hur ser det ut i vårt samhälle…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.