
Hur lite träning krävs för att bygga muskler och bli starkare?

Leg. fysioterapeut
juli 8, 2024 7 minuters läsning
Låt oss börja med att kolla närmre på den första frågan! Det är inte alla som älskar gymmet och det är inte alla som känner sig ha tid med gymmet heller.
För de som gärna vill bli klara med träningen så snabbt som möjligt och på så kort tid som möjligt är det tacksamt att veta vad är det minsta mängd träning som verkar krävas?
Hur ofta behöver vi träna?
Enligt American College of Sports Medicin bör nybörjare träna 2-3d/veckan, medel-erfarna bör träna 3-4 och erfarna/avancerade bör träna 4-5 dagar i veckan (1). I en systematisk översiktsartikel från 2016 framkom det att oberoende av träningsvolym var det mer fördelaktigt för hypertrofi att träna 2 ggr i veckan än 1 ggr i veckan (2). Samma författare utförde dock en ny litteraturöversikt som publicerades 2019, här framkom att frekvensen av träningen är obetydlig så länge tillräcklig hög volym uppnås (3). Liknande resultat observerades för muskelstyrka i en systematisk litteraturöversikt från 2018 där ökningar i muskelstyrka sågs främst drivas av träningsvolym och inte frekvens (4). En högre frekvens kommer kunna bidra till att ackumulera en högre volym vilket sannolikt kommer bidra till ytterligare ökningar i styrka, men vi är ju främst intresserade av att hitta minsta möjliga träningsdos.
Volym över träningsdagar
Intressant nog verkar volymen vara viktigare än antal träningsdagar! Men vad är då tillräcklig volym? Väl, Iversen et al (5) rekommenderar en träningsvolym på minst 4 set per muskelgrupp per vecka för effekter på styrka- och hypertrofi. Men det har även observerats ökad muskeltillväxt på mindre än 3 set för otränade individer (6). För medelerfarna och erfarna verkar en högre volym vara fördelaktig från 5 -10+ (7). För tydlighetens skull ska det också tilläggas att större effekter på hypertrofi har observerats vid +10 set per muskelgrupp per vecka, jämfört med mindre än 5 set per muskelgrupp per vecka (8).
Hur ska man träna för hypertrofi?
Enligt ASCM är rekommendationen att ligga mellan 6-12 RM, det vill säga, vad du maximalt kan lyfta 6-12 gånger (1), är fokus mer på muskelstyrka kan lägre antal repetitioner tillämpas (9). Hypertrofi kan dock uppnås mellan 5-30 repetitioner, så länge man lyfter tillräckligt tungt. De sista repetitionerna måste vara utmanande (5), och man bör känna att man endast har förmågan att genomföra 1-3 repetitioner till när setet är avslutat.
Vad innebär allt detta?
Frekvensen spelar inte så stor roll, utan det är volymen du ska fokusera på. Effekter ses på ett spektrum av antal set per muskelgrupp per vecka och här kommer det finnas individuella skillnader, även baserat på träningsvana. Om du är ute efter att göra så lite som möjligt men ändå se skillnad i styrka och muskeltillväxt verkar detta kunna uppnås på ett rätt lågt antal set per muskelgrupp/vecka. Nybörjare kan sannolikt ligga under 5 set per muskelgrupp per vecka, medans medelerfarna/erfarna verkar borde ligga på minst 5 och uppåt. Utgår vi från Iversen et al (5) så är rekommendationen minst 4, men här tas inte hänsyn till träningserfarenhet. Kom dock ihåg att det finns ett dos-responssamband där större effekter på hypertrofi ses vid ökad antal set per muskelgrupp per vecka. Slutligen bör du ligga på runt 6-12RM och kom ihåg att de sista repetitionerna ska vara tunga!
Innehåll
Fler artiklar

april 11, 2025
Marklyft för nybörjare: Så bygger du styrka med rätt program
Marklyft är en av de mest effektiva övningarna du kan göra för att bygga muskler och styrka i hela kroppen, särskilt i den bakre muskelkedjan (posterior chain). Men hur börjar man med marklyft som nybörjare, och vad ska man tänka på?…

april 11, 2025
Varför värma upp? Evidensbaserade effekter på prestation och skadeprevention
Som läkare och utbildare av personliga tränare får jag ofta frågan: ”Är uppvärmning nödvändigt?” I denna artikel sammanfattar jag evidensen från aktuella meta-analyser och systematiska översikter kring uppvärmningens betydelse för motionärer och idrottare. Varför är uppvärmning viktigt innan träning?…

mars 24, 2025
Jasmine, 27: ”Jag ville inte att utbildningen skulle ta slut”
Ett år efter att hennes syster tagit examen från EBT Academy gjorde Jasmine Flores, 27 samma sak. I dag är hon heltidsanställd som PT men berättar att hon fortfarande kan sakna utbildningen. – Det var enormt inspirerande att lära sig om alla spännande inriktningar man kan jobba med inom…