Hur blir man PT (personlig tränare)?

Hur blir man PT (personlig tränare)?

Daniela Nattsen

september 19, 2023 9 minuters läsning

Personlig tränare är ett yrke som lockar många. Det är inte så konstigt. Om du är personlig tränare, eller PT med den vanliga förkortningen, har du som uppgift att hjälpa andra att må bättre och få bästa möjliga resultat inom träning, kost och hälsa.

Det är en mycket viktig och givande uppgift. För oss på EBT Academy ser vi personliga tränare som ett samhällsviktigt yrke.

Det ständigt ökande intresset för träning och hälsa gör att det finns en stor efterfrågan på personliga tränare. Du kan arbeta både anställd på gym och som egen företagare. Du kan jobba vitt och brett men också specialisera dig inom olika nischer inom träning. Yrket är definitivt varierat och du har alla möjligheter att välja de vägar som passar dig bäst.

Så, hur gör man för att bli personlig tränare? Vilken utbildning krävs och hur pluggar man egentligen? Finns det några krav på förkunskaper och finns det möjligheter att läsa utbildningen på distans? Här får du svar på dina frågor om hur du gör för att läsa till PT.

Hur blir jag PT?

För att bli PT ska du bli godkänd i teoretiska prov och praktiska prov. Du ska helt enkelt klara de obligatoriska momenten som visar att du har den kunskap om anatomi, fysiologi, kost, träningsprogrammering och mer som du behöver för att jobba med personlig träning med klienter.

Detta är det korta svaret. Det lite längre svaret är att du också ska genomgå den utbildning som ger dig kunskaperna. Det finns ett antal varianter på program i Sverige idag. För en del sker all undervisning på plats i fysiska lokaler. För andra finns möjligheten att läsa på distans.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att du väljer en utbildare som ger licenser gångbara för jobb både i Sverige och utomlands. Du måste välja en utbildning som leder fram till en certifiering. Annars blir det svårt att få jobb och då går hela drömmen om att bli PT om intet. Där finns en del annat att tänka på, bland annat hur upplägget ser ut på utbildningen och om utbildarens studenter faktiskt arbetar och finns ute i arbetslivet. Vissa utbildningar är mer anpassade för dig som vill bygga på dina kunskaper, men inte nödvändigtvis jobba som PT. Dessa utbildningar har inga praktiska moment, vilket är den viktigaste delen för dig som blivande personlig tränare.

Vad krävs för att bli PT?

För utbildningar till personlig tränare behöver du inte kunna visa upp sida efter sida med högsta betyg. Du behöver heller inte ha några speciella förkunskaper inom varken kost, hälsa eller träning. Det viktigaste är att du har ett mycket stort intresse för hälsa.

Givetvis är den sociala biten också viktig. Som personlig tränare jobbar du nära andra människor varje dag. Du måste kunna möta dem där de befinner sig i livet och vara lyhörd för deras behov och önskemål kring träning och hälsa.

Hur är det då med åldern, finns det några ålderskrav? Normalt måste du vara minst 18 år fyllda för att kunna teckna dig för en plats på en PT-utbildning. Det har framför allt med mognad att göra. Dessutom finns det kanske begränsat med tid att läsa in en PT-utbildning i kombination med gymnasiestudier. Men i övrigt finns inga ålderskrav. Personliga tränare finns i alla åldrar.

Plugga till PT – så här fungerar det

Att plugga till PT är inte riktigt som att plugga till något annat yrke. Framför allt sitter du inte i ”skolbänken” lika mycket. Det är naturligt eftersom yrket som personlig tränare är mycket praktiskt. Med det sagt så ingår naturligtvis mycket teori i utbildningarna.

För teoridelen finns i huvudsak två alternativ. Du kan läsa den i klassrum och du kan läsa den på distans. Att läsa i klassrum känns kanske som det bästa alternativet, men det kräver också att du kan vara på plats rent fysiskt ganska många dagar. Det är något vi på EBT Academy har haft i åtanke när vi utformat vår PT-utbildning.

Att läsa på distans är mer flexibelt (och billigare!) eftersom du kan ta del av utbildningsmaterialet när du vill och var du vill. Väljer du ett program med distansutbildning får du ofta tillgång till en digital plattform redan när du anmäler dig. Här hittar du material och de instuderingsfrågor du kan träna på. Plattformen är också forumet för eventuella föreläsningar som sker digitalt. Det ska dock sägas att även program som sker ”på plats” ofta har digitalt studiematerial.

Vad ingår då i teorin? Bland annat ingår träningsmetodik, anatomi, fysiologi, nutrition, rehab, psykologi och marknadsföring. Det är ett brett paket med kunskap och syftet är att du ska vara redo för yrkesrollen när du kommer ut i jobb.

Den praktiska träningen kommer antingen i slutet eller varvas med teorin en bit in i utbildningen. Den här träningen hjälper dig att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och den sker på ett gym under ett antal enskilda dagar eller helger. När både teorin och det praktiska är avklarat med godkänt resultat får du din licens.

Hur länge pluggar du? Ett program kan vara på allt mellan 8 veckor och upp till ett halvår. Allt beror egentligen på vilken utbildning du väljer. Inlärningen sker bäst över tid, och allt för intensiva utbildningar passar få människor.

Yrkesutbildning personlig tränare

När du läser till personlig tränare är det en yrkesutbildning du läser. Du läser alltså inte in högskolepoäng eller liknande. Det är för de allra flesta inget som helst problem, snarare tvärtom. Yrkesutbildningar ger koncentrerad kunskap inom ett specifikt ämne och det gör att studietiden kan göras kort.

Det går dock att läsa mer ”klassiska” utbildningar inom hälsa och friskvård på folkhögskola och yrkeshögskola. Dessa program är lite bredare sett till vad som ingår, vilket också betyder att de är längre. De innehåller också ofta moment som handlar mer om det akademiska. Om du går en sådan utbildning kan du i många fall ansöka om licens efter examen.

Våra utbildningar till personlig tränare

Vi på EBT Academy erbjuder två heltäckande PT-utbildningar.

All Inclusive (Malmö, Göteborg, Stockholm)
Denna utbildningen passar dig som vill vara på plats och uppskattar möjligheten att öva tillsammans med våra erfarna lärare. Du får individuell feedback i din utveckling under hela kursens gång. Utöver detta får du FRISK PT licens vilket är meriterande när du söker arbete. Här ingår även internationell PT-licens från EuropeActive.

Vår Flex distans utbildning ger dig som student större möjlighet att plugga din PT-utbildning i din egna takt från bekvämligheten av ditt egna hem. Utbildningen passar dig som kan driva dina egna studier och känner att din praktiska kunskap i gymmet är din starka sida. Du börjar helt i din egna takt, och avslutar i din egna takt under handledning av våra duktiga lärare. Du får internationell licens med EuropeActive. Förstås ingår även träning på plats med våra erfarna lärare, men i mindre omfattning jämfört med All Inclusive.

Sammanfattning

För att kunna jobba som PT ska du ha genomgått en utbildning till personlig tränare och ha en aktiv licens. Om du uppfyller dessa krav har du en bred och varierad arbetsmarknad att utforska.

Att bli PT är ganska enkelt på pappret. Du ska helt enkelt klara de teoretiska och praktiska delarna i en utbildning som leder fram till licens. Själva lärandet är kul och du kommer uppleva många “aha” under utbildningen. Som personlig tränare jobbar du med andra människors välmående. Då går det inte att ta några genvägar.

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig de fakta du söker om att bli PT. Att arbeta som PT är världens bästa jobb om du frågar oss.

Fördelar och nackdelar med koffein

september 17, 2024

Fördelar och nackdelar med koffein

Koffein är en av världens mest konsumerade stimulantia. Cirka 85% av vuxna konsumerar dagligen koffein via kaffe, te eller energidrycker. Koffein är känt för att förbättra prestation i styrka och uthållighet, men det finns även nackdelar att beakta. Fördelar med koffein…

Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling

augusti 31, 2024

Allt du behöver veta om Hopparknä: orsaker, symptom och behandling

Vi har i tidigare inlägg gått igenom löparknä och kommer i detta inlägg fokusera på ännu ett vanligt knäbesvär, vilket är hopparknä.  Vad är Hopparknä? En introduktion till Patellar Tendinopati…

Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?

augusti 27, 2024

Vad är löparknä och vad kan du göra åt det?

  Bakgrund löparknäVad beror löparknä på? Symtom på löparknä: Hur känner du igen problemet?Behandling av löparknä: Hur återhämtar…

Ta kontakt med oss

Önskar du mer information? Har du några frågor? Vi kontaktar dig.